LA BACAU, LA BACAU… S-A ÎNTÂMPLAT CEVA

În perioada 5-7 noiembrie, la Bacău a avut loc Conferinţa Naţională a Bibliotecarilor Caselor Corpului Didactic cu titlu: Bibliotecile şcolare – între Gutemberg şi Google.
Programul conferinţei a fost un program bogat şi variat. De la mici momente artistice prezentate de elevii şcolilor din judeţ îndrumaţi de către bibliotecare, la comunicări ştiinţifice variate de un real interes pentru cei prezenţi. Tematica comunicărilor şi celelalte activităţi s-au încadrat în trei mari teme: „Stimularea lecturii în biblioteci”, „Utilizarea Internetului în promovarea lecturii şi a bibliotecii şcolare” şi „Biblioteca – centru de educare şi recreere”.
Unul din punctele forte al conferinţei a fost prezentarea „Lectura şcolară între Gutemberg şi Google”, a doamnei conf. univ. dr. Octavia Costea, cercetător principal la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, conf. univ. dr. la Universitatea din Bucureşti. Domnia sa a tratat problematica lecturii şcolare în contextul actual, într-o manieră nouă pentru cei prezenţi şi de un real folos.
O altă surpriză plăcută pe care ne-au făcut-o organizatorii a fost cea a videoconferinţei digitale organizată în cadrul American Corner Bacău, videoconferinţă cu bibliotecari şcolari din Statele Unite ale Americii, Departamentul de Stat Washington D.C.
Tematica conferinţei a fost „Tehnici de stimulare a lecturii utilizate în bibliotecile şcolare din Statele Unite ale Americii” şi a cuprins comunicările: „Constituirea unei comunităţi de cititori în jurul bibliotecii şcolare”, a bibliotecarei Susan Hepler – membră a Children’s Book Guid Washington , „Curriculum pentru bibliotecile şcolare”, a bibliotecarei Cynthia Grady – Sidwell Friends School, Washington D.C. şi „Modalităţile de atragere şi cointeresare a părinţilor în activităţile organizate de biblioteca şcolii”, a bibliotecarei Angela Smith – Sidwell Friends School, Washington D.C.
Pe lângă prezentarea modului în care se lucrează cu copii în bibliotecile din şcolile americane, bibliotecarele prezente au răspuns numeroaselor întrebări care le-au fost puse de către participanţii români.
Am aflat astfel că la şcoala unde lucrează doamna Susan Hepler există 1100 de copii şi 6 bibliotecari încadraţi, că bibliotecarii respectivi se ocupă de copii pe grupe de vârstă şi că elevii se întâlnesc cu bibliotecarul o dată pe săptămână, în grupe de 10-15 elevi, întâlniri în cadrul cărora elevilor li se dezvoltă dragostea pentru lectură prin diverse metode, că în activităţile de stimulare a lecturii un rol activ îl au şi părinţii, care participă şi se implică în diverse activităţi şi multe altele.
Multe lucruri interesante s-au putut afla şi din comunicările celor prezenţi. Comunicările au fost variate şi au avut ca subiect fie diverse activităţi desfăşurate în cadrul bibliotecilor respective, activităţi prin intermediul cărora s-a încurajat lectura, fie lucrări care au tratat probleme de promovare a bibliotecii şi a activităţilor specifice prin intermediul mijloacelor moderne (internetul).
Alături de bibliotecarele Carmen Pesantes şi Mihaela Chiribucă, de la Biblioteca Pedagogică Naţională „I.C. Petrescu” Bucureşti, a mai fost alături de noi şi domnul Robert Coravu, director adjunct la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I ” Bucureşti şi secretar general al Asociaţiei Bibliotecarilor din România. Domnia sa a prezentat şi lucrarea „Blogurile şi comunicarea profesională”, lucrare în care este amintit şi blogul bibliotecarilor şcolari din judeţul Alba, „Ziua internaţională a bibliotecii şcolare… în fiecare zi”.
Atât activitatea „Stimularea lecturii prin intermediul dramatizărilor”, organizată de bibliotecarii şcolari din Bacău în colaborare cu Secţia pentru copii a Bibliotecii Judeţene „C. Sturdza” Bacău cât şi activităţile prezentate la Oneşti, de către bibliotecarele şcolare de aici în cadrul temei „Biblioteca centru de educare şi recreere” ne-au arătat încă odată, ce lucruri frumoase se pot face cu copii în cadrul generos al bibliotecii şcolare.
Cele mai calde felicitări organizatorilor, Casei Corpului Didactic Bacău, doamnei bibliotecare Oana Jianu şi tuturor bibliotecarilor şcolari din Judeţul Bacău care s-au dovedit la înălţime. Mulţumesc pentru această conferinţă atât lor cât şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării care a făcut-o posibilă (domnul Director General prof. Mihai Matekovits).
La Bacău s-a întâmplat cu adevărat ceva bun pentru pregătirea noastră profesională

bibliotecar Viorica Onişoru,
Casa Corpului Didactic Alba

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: