Liceul Tehnologic Timotei Cipariu Blaj: Ziua internatională a cărţii şi a bibliotecarului din România – Proiectul Marşul cărţilor şi al cititorilor 23 aprilie 2016

Liceul Tehnologic Timotei Cipariu Blaj

Ziua internatională a cărţii şi a bibliotecarului din România

Proiectul Marşul cărţilor şi al cititorilor 23 aprilie 2016

Motto

”Copilul se naște curios de lume și nerăbdător de a se orienta în ea. Literatura care îi satisface această pornire, îl încântă (…); ca să fie opere de artă, scrierile pentru copii și tineret trebuie să intereseze și pe oamenii maturi și instruiți. A ieși din lecturi cu stimă sporită pentru om acesta este secretul marilor literaturi pentru tineret.”

George Călinescu

Literatura, ca artă a cuvântului, oferă copilului de vârstă preșcolară un întreg univers de gândire, reflectie, cunoastere și traire. Nu există lume mai frumoasă și mai fascinantă decât lumea creată de cărţile ce înfrumuseţează copilaria.

Adevărate comori  se pot descoperi deschizand o carte. Fantezia cunoașterii, resimțită de la fragede vârste, se conturează treptat, pe măsură ce copilul dobândește noi și noi experiențe de învățare, le transfigurează în comportamente de înaltă ținută morală și estetică.

Ca si cadre didactice, cu părere de rău trebuie sa recunoaştem  că sunt din ce în ce mai solid argumentate afirmaţiile de genul “tinerii de azi nu mai citesc nimic”, atâta timp cât mulţi dintre ei alocă cea mai mare parte a timpului liber altor preocupari. Fără a afirma că aceste preocupări sunt inutile, consider că pot deveni dăunătoare atunci când ele se substituie total actului şi plăcerii de a citi.

Aşadar, consider că este de datoria şcolii de a găsi strategia adecvată şi puntea de comunicare prin care să cultive la elevi acea dragoste pentru lectura, acel interes de a deschide o carte pentru a afla multe raspunsuri la intrebari ce stimuleaza invatarea.

Cine se întreabă mereu este bine poziţionat pe drumul învăţării. Cine se întreabă înseamnă că nu este deplin mulţumit de ceea ce ştie şi caută să vadă lucrurile şi altfel. Cine este impresionat de ceea ce află demonstrează cât se poate de clar că nu rămâne pasiv faţă de cunoaştere, că vrea să meargă mai departe. Cunoaşterea veritabilă este reflexivă; este, nu o ţintă, ci un parcurs, nu o achiziţie, ci o năzuinţă, nu o proprietate individuală, ci un bun care trebuie dat mai departe. (C.Cucoş, 2009)

În acest context, nesubjugate de obişnuinţă, neîncătuşate de reguli, dar ancorate într-un respect pentru narativ, ca dar universal care trebuie împărtăşit celorlalţi şi care permite gândirea despre

posibil, alături de actual, ne propunem să nu ne oprim în a convinge că universul copilăriei poate fi dominat de jucăria numită  Carte.

Elevii  claselor primare şi gimnaziale din învăţământul special au efectuat  măşti cu personajele preferate din poveştile cunoscute, au realizat o expoziţie de artă plastică, au recitat poezii iar cei mai mărişori au participat la marşul cărţilor pe străzile oraşului, s-au desfăşurat mici scenete adaptate din basmele româneşti cunoscute.

Liceeni au prezentat dramatizări adaptate din antologia lui I. Luca Caragiale, au recitat poezii, au organizat o expoziţie de carte şi au editat un mini ghid al scriitorilor  clasici.

 

 

Elevii din cadrul liceului au fost îndemnați să aducă câte o carte din biblioteca personală pentru a organiza în sala de clasă o mini bibliotecă.

Liceenii şi elevii şcolii speciale, au participat în număr mare la activităţile prilejuite de campania organizată cu prilejul Zilei internationale a cărţii şi a bibliotecarului din România din cadrul proiectului Marşul cărţilor şi al cititorilor. Astfel,  elevii claselor  a IIa , a III a, a VIIa, a VIIIa, a Xa, a XI a şi a XIIa   sub îndrumarea prof.  Laţiu Camelia Lucia, Tutelea Mihaela, Gubaş Laura, Mărginean Maria, Lazăr Geanina, Murvai Paula, Laţiu Ioan au desfăşurat activităţi diverse prin care au dorit să promoveze lectura şi importanţa cărţilor în dezvoltarea intelectuală a tuturor  persoanelor, fie elevi sau adulţi.

Prin implementarea acestui proiect am  urmărit:

1.  Dezvoltarea unei bune competenţe de lectură la elevi prin implementarea unor activităţi care să trezească interesul pentru carte, dezvoltarea culturii generale;

2.  Integrarea lecturii în viaţa cotidiană a copiilor de vârstă şcolară prin înţelegerea de către aceştia a nevoii de lectură şi a importanţei acesteia în viaţa de zi cu zi;

Grupul ţintă a fost format din 55 de elevi din  care 19 sunt elevi din clasele II- VIII din şcoala specială iar restul sunt elevi din cadrul liceului tehnologic.

Rezultate aşteptate :

o               Stimularea şi educarea interesului și dragostei copiilor pentru a citi/ a aculta  povești, poezii,etc;

o               Pregătirea copiilor pentru activitatea de citit-scris din școală;

o               Creșterea numărului de copii care să iubească cartea și să o folosească cât mai des pentru tot ce înseamnă dezvoltare intelectuală și pregătire pentru viață;

o               Realizarea unor expoziţii cu lucrări realizate de grupul țintă;

o               Implicarea activă a cadrelor didactice și a copiilor în activitățile desfășurate în cadrul proiectului;

o               Stimularea potențialului artistic-creativ al copiilor.

o               Dezvoltarea relaţiilor de colaborare şi împărtăşirea experienţei pozitive între cadre didactice şi între colectivele de copii pe care îi îndrumă .

Impactul proiectului :

Implementarea proiectului va avea impact asupra :

– grupului țintă (generarea unor schimbări specifice);

-şcolii ca organizaţie (creşterea calității serviciilor educaționale, extinderea parteneriatelor, creşterea prestigiului în comunitate);

– partenerilor din proiect (dobândirea unor informaţii şi abilităţi);

– părinților copiilor care vor înțelege rolul şi importanţa lecturii;

-unităţilor de invățământ   (diseminarea bunelor practici identificate prin proiect).

Laţiu Camelia Lucia

12992881_983609748341730_1570583789_n13035503_625102587643439_1731794542_o20160419_121815

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: